Vanaf 5 t/m 8 mei heb ik de Course de la Paix (Vredeskoers) gereden in Tsjechie met de nationale selectie. Deze wedstrijd valt onder het niveau “Nations-cup”, en is het hoogste niveau dat er is voor Junioren. Het was voor mij de eerste keer dat ik op dit niveau debuteerde, dus ik wist niet echt wat ik kon verwachten.

5 Mei

De wedstrijd startte donderdag 5 mei met een etappe van 102km over een heuvelachtig parcours. Er stonden 140 junioren aan de start uit veel verschillende landen. Het was een erg slopende wedstrijd, en uiteindelijk bleven we met nog een man of 70 over. Er waren in totaal 6 man weggereden, en daarachter werd gesprint voor de overige plekken. De finale was erg nerveus en zorgde voor vele valpartijen. Uiteindelijk kwam ik als 17e over de streep.

De volgende dag stond er een tijdrit van 11,2km en een rit van 62,4km op het programma.

6 Mei

De tijdrit was erg zwaar met een flinke klim erin en was eigenlijk nergens echt vlak. Het liep niet helemaal lekker, maar het was ook niet slecht. Uiteindelijk reed ik naar een 30e tijd op 47 seconden van de winnaar.

In de middag stond er nog een etappe op het programma. Dit was een relatief korte, maar dit zorgde ervoor dat het tempo erg hoog lag. De 1e helft van de wedstrijd kon ik lekker meerijden en sprong ik een aantal keer mee met een aanval. Tegen het einde van de wedstrijd begon ik het wat zwaarder te krijgen, en uiteindelijk kon ik niet mee sprinten in de massasprint. Ik finishte in de buik van het peloton op de 55e plaats.

7 Mei

Vandaag stond de koninginnenetappe op het programma. Een etappe van 100km met daarin 2x een flinke klim in de laatste 40 kilometer. Ik voelde mij vrij goed, maar het lukte mij niet om mij helemaal goed te plaatsen voor de 1e klim. Ik draaide uiteindelijk rond de 50e plek op maar dit was eigenlijk net te ver om met de eerste groep mee te komen van een man of 30.

In het groepje hierachter waar ik in zat viel het helaas na de klim helemaal stil. Daarom besloot ik te demarreren en begon ik met een kleine voorgift op mijn groepje voordat we de klim de 2e keer op gingen. Uiteindelijk werd ik na het begin van de klim teruggepakt en finishte ik op een 41e plaats. Voor mijn gevoel had er met een betere positionering meer in gezeten, maar dat is een les die ik meeneem voor de volgende keer.

8 Mei

De laatste etappe was er 1 van 96,4km en was ook erg zwaar. De eerste 30 kilometer waren relatief vlak, maar daarna kwamen we op een rondje dat we 3x reden met een lastige klim van iets meer dan 1 kilometer lang. In de laatste ronde reed er een groepje weg, en wij van Nederland hadden niemand mee zitten. Ook was het gunstig voor een ploegmaat van mij om een goede uitslag te rijden omdat hij zo de witte trui (puntenklassement) kon bemachtigen. Met de Nederlandse ploeg zetten we alles op alles om de groep terug te pakken en het op een sprint te laten aankomen. Door het hoge tempo dat wij reden, dunde het peloton uit tot een groep van slechts 60 man en uiteindelijk finishte het dan ook in een sprint van deze groep. Hierin finishte ik als 14e.

Uiteindelijk werd ik 33e in het klassement. Ik ben erg tevreden met de uitslagen die ik heb gereden en heb erg veel geleerd de afgelopen dagen. Hopelijk mag ik nog eens mee met de Nationale selectie, want het was een mooie ervaring!

Even later kreeg ik het bericht van de bondscoach dat ik ook geselecteerd ben voor de Tour du pays de Vaud in Zwitserland. Dit is ook een Nations-cup wedstrijd en hier kijk ik erg naar uit.

contact

palmares

2016

District Kampioenschap ZH Goud

Sint Truiden (BE)3e

Ploegentijdrit Kontich (BE) 1e

Individuele tijdrit Kontich (BE) 2e

Individuele tijdrit GP Rüebliland 3e

2015

NK Tijdrit 1 km Zilver

NK Achtervolging 3 km Goud

Ronde van Pijnacker 2e

Kleeberg Challenge 1e

Wielerronde van Erp 1e

District Kampioenschap ZH 2e

District Kamp. Tijdrijden ZH3e
en Regio Kamp. Tijdrijden NH+ZH

42e Ronde van Lexmond 1e